IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова драстична редукция на лихвата в Австралия

Икономическите проблеми, които са надвиснали над страната, доведоха до понижение на лихвения процент с близо 2 пункта за месец

09:21 | 04.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нова драстична редукция на лихвата в Австралия

Централната банка на Австралия взе решение за ново драстично понижение на лихвения процент в страната и го смъкна с 0,75 процентни пункта до 5,25 на сто. Това се оказа изненадващо за пазарите, тъй като анализаторите прогнозираха по-ограничена редукция с половин пункт.

По този начин за последния месец лихвеният процент в Австралия вече е понижен с 1,75 процентни пункта. От началото на септември пък редукцията вече е точно 2 процентни пункта. Това е най-агресивното смъкване на основната лихва в страната от времето на последната рецесия, която е била през 1991 година, съобщава Bloomberg.

Поредицата икономически проблеми в Австралия, сред които са понижаващите се цени на жилищата в страната и масираните разпродажби на борсата в Сидни от последните месеци, са накарали ръководителите на централната банка  да предприемат действия за облекчаване на условията за кредитиране.

Фондовият пазар реагира положително на новината и успя да заличи загубите си от началото на сесията, като S&P/ASX 200 приключи с минимална загуба от 0,2 на сто.

Решението на централната банка обаче се отрази негативно на валутния курс на австралийския долар, който понижи стойността си до 0,6651 USD/AUD, след като преди заседанието на централната банка двойката се търгуваше при 0,6717 USD/AUD. Така валутата на Австралия продължава слабото си представяне срещу щатския долар, като от 16 юли досега е изгубила 32 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още