IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Libor и Euribor се понижиха значително

Очаква се ЕЦБ и АЦБ да намалят лихвите с 50 базисни пункта в четвъртък

14:39 | 03.11.08 г.
Libor и Euribor се понижиха значително

Бенчмарковете за лихвите, на които банките се кредитират помежду си - Libor и Euribor, се понижиха значително днес заради очакванията на пазарите Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) да понижат лихвите тази седмица.

Оптимизмът на азиатските пазари също помогна за облекчаването на кризата на ликвидността в Европа.

Тримесечният Libor се понижи със 17 базисни пункта (0,17 процентни пункта) до 2,86 на сто, което е най-ниската му стойност от 15 септември насам, когато Lehman Brothers банкрутира. По данни на Английската банкова асоциация това е 16-ят пореден ден, в който тримесечният Libor се понижава.

Лихвите за овърнайт кредити намаляха с 2 базисни пункта до 0,39 на сто.

Тримесечният Euribor се понижи с 3 базисни пункта до 4,73 на сто, което бе 17-тото му поредно понижение, съобщиха от Европейската банкова асоциация.

Според Ян Миш от Landesbank, цитиран от Bloomberg, най-важният фактор за понижението на междубанковите кредити е фактът, че няма лоши новини от финансовия свят през последните дни. Анализаторът смята, че настроенията на капиталовите пазари ще бъдат оптимистични през тази седмица.

Анкета на Bloomberg показва, че ЕЦБ и АЦБ ще понижат основните лихвени проценти с 50 базисни пункта на следващите си срещи. И двете централни банки ще вземат решение относно лихвената си политика на 6 ноември. Икономистите предвиждат и понижение на лихвите с 50 базисни пункта в Австралия на заседанието на централната банка утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още