IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Европа по-малка от очакванията

16,7 млн. безработни през септември в страните от Европейския съюз

13:51 | 31.10.08 г.
Инфлацията в Европа по-малка от очакванията

Ръстът на потребителските цени за октомври в еврозоната по предварителни данни е 3,2 на сто на годишна база, съобщиха от Евростат. Експертните очаквания бяха инфлацията за месеца да бъде 3,3 на сто, след като през септември тя беше 3,6 на сто.

Това бе третият пореден месец, през който потребителските цени регистрираха забавяне, след като през месец юли ръстът им достигна 4 на сто, заради рекордно високите цени на петрола.

Цените на черното злато паднаха значително от пика си през юли, когато достигнаха 147,27 долара за барел. Понижението на една от основните суровини за икономиката се отрази и в забавяне на потребителските цени.

Новините бяха позитивни за банкерите от Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като инфлацията се приближава до таргета на финансовата институция от 2 на сто.

Нивото на безработицата в еврозоната остана непроменено през септември на ниво от 7,5 на сто. Това съвпадна с консенсусната прогноза на експертите. Според данните на Евростат общо 16,7 млн. работоспособни хора са били без работа през септември в страните от Европейския съюз, като безработните в еврозоната (15-те страни, които използват еврото) са били 11,7 млн.

Еврото се задържа стабилно спрямо долара след данните за инфлацията и безработицата в еврозоната и към момента се търгува на 1,2744 долара за евро. Днешният рейндж на двойката EUR/USD се задържа между 1,2870 и 126,60.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още