IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония смъкна лихвата до 0,3 на сто

След борби и дебати ръководителите на централната банка на страната са предприели редукцията заради силното поскъпване на йената

09:05 | 31.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Япония смъкна лихвата до 0,3 на сто

Централната банка на Япония взе решение да смъкне основния лихвен процент в страната от 0,5 на 0,3 на сто, тъй като силното поскъпване на йената се отразява доста негативно на износителите от страната. Решението е било взето доста трудно, като при гласуването четирима от общо деветимата членове на Управителния съвет на банката са се обявили против редукцията на лихвата.

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава и неговите колеги попаднаха под засилен натиск за понижение на лихвения процент през последните дни, след като йената достигна най-високата си стойност срещу американския долар за последните 13 години. В резултат основният борсов индекс Nikkei 225 се срути до най-ниското си ниво от 1982 година насам.

„Увеличаващото се забавяне на икономическата активност в Япония вероятно ще се запази през следващите няколко тримесечия, като износът ще се запази на сегашните си нива, а ефектите от увеличаването на цените на горивата и останалите суровини през предходните месеци ще останат“, се казва в официалното становище на институцията.

След днешното си решение централната банка ще олихвява с 0,1 на сто резервите на кредитните институции, които са при нея. Получаването на толкова ниско олихвяване би трябвало да откаже банките от задържането на големи количества кеш и ще ги насърчи да увеличат кредитирането, смятат от институцията. Тази мярка е взаимствана от Фед, които я прилагат от 6 октомври, съобщава Bloomberg.

Вчера премиерът на Япония Tаро Асо обяви втори план за стимулиране на икономиката, който предвижда редица стимули и гаранции, чиято стойност надхвърля 50 млрд. долара.

След решението за понижение на лихвения процент японската йена поскъпна значително. Тя успя да напредне срещу долара и да заличи голяма част от изгубеното през нощта и към 9:00 часа се разменя по курс 97,22 USD/JPY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още