IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената падна след завръщането на доверието във фондовите пазари

Някои екзотични валути, като украинската гривна, бяха обект на висока волатилност

21:41 | 30.10.08 г.
Йената падна след завръщането на доверието във фондовите пазари

Японската валута се понижи след като световните пазари регистрираха ръстове обнадеждени от решението на ФЕД да понижи лихвените проценти. Това върна част от доверието на пазарите и апетита за доходни инвестиции финансирани с нисколихвени йени.

Йената е традиционен обект на сделките от типа carry, при които инвеститорите теглят заеми в Япония, където лихвите са ниски и купуват високодоходни активи в други страни. Тъй като тези транзакции са свързани с продаване на йени, това понижава тяхната стойност.

Според анализатори цитирани от Bloomberg, спекулациите, че централната банка на Япония ще понижи лихвените нива в петък, помогнаха допълнително за спада на йената.

Йената се понижи с 1,2 на сто спрямо долара и към момента един долар се разменя за 98,55 йени. Вчера кросът USD/JPY се търгуваше на 97,39.

Йената падна и спрямо еврото. Единната валута поскъпна с 1,1 на сто до 127,58 йени за евро. По-рано двойката EUR/JPY се търгуваше на 126,96.

Доларът пък поскъпна спрямо еврото. Причината за привлекателността на американската валута според анализатори е нуждата от хеджиране срещу падащите пазари.

Валутните пазари бяха изключително волатилни днес и някои от по-екзотичните валути станаха свидетели на големи обрати. Украинската гривна се повиши с над 15 на сто спрямо долара и достигна ниво от 5,98 спрямо долара, след като Reuters съобщи, че централната банка на страната ще се намеси за да предотврати бъдещи понижения. В резултат на това, украинската гривна регистрира най-голямото си дневно движение в историята си.

Корейският вон също бе една от волатилните валути днес. Вонът се повиши с 12,6 на сто спрямо долара и достигна 1 246 вона за щатски долар. Повишението на валутата стана, след новините, че Федералния резерв ще предостави на Корея суапова линия на стойност 30 млрд. долара. В началото на седмицата, корейската валута се разменяше на ниво от 1 495 вона за долар.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още