IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите на междубанковия пазар в Европа падат отново

Понижението на лихвения процент в САЩ и суаповите линии за развиващите се държави доведоха до нов спад на LIBOR-а

14:00 | 30.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите на междубанковия пазар в Европа падат отново

Паричните пазари получиха нова доза облекчение днес и междубанковите лихви се понижиха за пореден път. Повод за това даде вчерашната агресивна редукция на лихвения процент в САЩ, който беше понижен от 1,5 на 1,0 на сто, което е най-ниската му стойност за последните пет години.

За свиването на междубанковите лихви повлия и откриването на суаповите линии на стойност 120 млрд. долара между Фед и централните банки на Бразилия, Мексико, Южна Корея и Сингапур, което е опит за стимулиране на кредитирането и на развиващите се пазари.

Днес лихвеният процент по тримесечните кредити в евро на междубанковия пазар във Франкфурт се понижи с нови 3 пункта и вече е на ниво 4,79 на сто.

Съпоставимият лихвен процент по доларовите кредити в Лондон – LIBOR, губи 20 базисни пункта до 3,22 на сто, е заявил пред Bloomberg представител на Bank of Ireland. Спадът на показателя, който се използва при формирането на кредити на стойност 360 трлн. долара, продължава вече 14 поредни дни, като официалното му равнище трябва да бъде съобщено по-късно от Британската асоциация на банкерите.

Разликата между лихвата, която си начисляват банките по тримесечните кредити в долари, и овърнайт индексирания суап процент възлезе на 264 базисни пункта вчера. Въпреки че нивото й остава далеч над това преди фалита на Lehman Brothers – 87 базисни пункта, то е доста по-ниско от отчетените на 10 октомври 364 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още