IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед смъкна лихвата до 1%

След голяма волатилност, американските индекси затвориха разнопосочно като DJIA се понижи с близо процент

20:06 | 29.10.08 г.
Фед смъкна лихвата до 1%

Федералният резерв намали основната лихва в страната с 50 базисни пункта до 1%, което е второ понижение през последния месец. Очакванията бяха за редуциране на лихвата в рамките на 0,5 - 1 процентен пункт.

„Темпът на икономическо развитие изглежда се забавя значително заради спада на потребителските разходи. Инвестициите в бизнес-оборудване и индустриалното производство отслабнаха през последните месеци и забавящото се икономическо развитие в много чужди икономики застрашава износа на САЩ. Допълнително, пазарните турбуленции вероятно допълнително ще ограничат разходите, отчасти поради намаляване на способността на домакинствата и бизнеса да получават кредити“, се казва в официалното съобщение на ФЕД.

„Поради намаляващите цени на горивата и другите стокови активи и поради очакванията за отслабване на икономическата активност FOMC очаква инфлационният натиск да отслабне през идващите тримесечия до нива, съответстващи на ценова стабилност“, се казва още в съобщението.

„Последните действия, включително днешното намаление на основната лихва, координираните понижения на лихвите от централните банки, допълнителните мерки за засилване на ликвидността, и официалните стъпки за укрепване на финансовата система, би трябвало да подобрят кредитните условия и да възвърнат умерения икономически растеж. Въпреки това рисковете по отношение на растежа съществуват. FOMC ще наблюдава икономическите и финансови показатели внимателно и ще направи каквото е нужно в подкрепа на устойчивия икономически растеж и ценова стабилност“.

Американският пазар първоначално реагира със заличаване на ръстовете на борсата отпреди решението и след изключително силна волатилност в крайна сметка DJIA отчете спад от 0,82% до 8 990 пункта, Nasdaq добави близо 0,5% до 1 657 пункта, а S&P500 отчете понижение от 1,11% до 930 пункта.

Днес Китайската централна банка смъкна основния лихвен процент до 6,66 от 6,93 на сто преди това.

Централната банка на Норвегия също понижи основната лихва в страната – с 50 базисни пункта до 4,75 на сто, след като преди това в продължение на три години водеше политика към високи лихвени проценти.

Следващата седмица се очаква и Европейската централна банка да понижи лихвите с половин процентен пункт до 3,25%.

В началото на октомври ЕЦБ понижи лихвите с 50 базисни пункта до 3,75 на сто в координирана акция съвместно с няколко други централни банки.

Според анонимен източник на Ройтерс понижение на основната лихва ще има и от страна на Японската централна банка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още