IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Междубанковите лихви в Европа с 13-ти пореден спад

Очакванията на пазарите за редукция на лихвения процент в САЩ водят до стимулиране на кредитните пазари

14:47 | 29.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Междубанковите лихви в Европа с 13-ти пореден спад

Лихвеният процент по тримесечните кредити, които си разменят банките на пазара в Лондон, се понижава за 13-ти пореден ден и вече е на ниво от 3,42 на сто.

Понижение регистрира и LIBOR-ът в евро, като неговият спад продължава за 15-ти ден. Днес нивото му се понижи с 2 базисни пункта до 4,83 на сто.

Спадовете на междубанковите лихви идват на фона на прогнозите за поредна агресивна редукция на основния лихвен процент в САЩ. Към момента ставката възлиза на 1,5 на сто, но инвеститорите са настроени за понижение с половин пункт до 1 на сто, което не се е случвало от 2003 година насам.

Повод за облекчение на междубанковия пазар дава и вчерашният призив на Белия дом към банките да започнат да усвояват дадените им на разположение средства и да възстановят операциите си по кредитиране на бизнеса и домакинствата. Това даде тласък и на фондовите пазари, като вчера в САЩ индексите скочиха с по 10 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още