IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ с рекорден спад

Въпреки негативните данни доларът не отстъпи позициите си спрямо еврото

17:29 | 28.10.08 г.
Потребителското доверие в САЩ с рекорден спад

Потребителското доверие в САЩ през октомври падна до най-ниското си ниво в историята на индекса, съобщиха от Conference Board. Според експерти причините са падащите фондови пазари и ограничаването на кредитирането.

През октомври потребителското доверие се е понижило до 38 пункта, което е значително по-ниско от консенсусната прогноза за спад до 53 пункта и отчетените през септември 59,8 пункта. Това е най-ниската стойност на показателя от 1967 г., когато Conference Board започват да измерват потребителското доверие.

Данните охладиха ентусиазма на Wall Street и акциите върнаха част от първоначалните си печалби. След като индексът S&P 500 стартира сесията с 33 пункта по-високо от вчера, към момента се котира на само 15,3 пункта по-високо от стойността си при вчерашното затваряне.

Доларът обаче продължава да се задържа силен срещу еврото и дори се повиши след данните на Conference Board. Към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,2482, като малко по-рано днес двойката бе на 1,2562.

Причина за привидно ирационалното движение на долара - повишение въпреки негативните данни за американската икономика, може да е неговата привлекателност като валута за убежище. Тъй като много пазарни играчи избягват да инвестират, а напротив - ликвидират позиции, това създава търсене на американската валута и в последно време тя се повишава с впечатляваща корелация с лошите новини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още