IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Възможно е понижение на основната лихва в еврозоната

Според управителя на ЕЦБ, на 6 ноември е възможно да бъде предприето ново понижение на основната лихва в еврозоната

17:32 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: Възможно е понижение на основната лихва в еврозоната

Възможно е на следващото заседание на Европейската централна банка, насрочено за 6 ноември, да бъде взето решение за понижаване основния лихвен процент в еврозоната, тъй като глобалната финансова криза значително е отслабила инфлационния натиск. Това заяви днес в Мадрид управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Bloomberg.

Все пак Трише уточни, че това е само предположение, а не сигурен факт.

В началото на октомври ЕЦБ понижи лихвите с 50 базисни пункта до 3,75 на сто в координирана акция съвместно с няколко други централни банки.

Цената на петрола, който бе основният инфлационен „генератор“ се е понижила с над 50 на сто от месец юли насам. Към момента лихвените фючърси сочат, че консенсусните очаквания на пазарните участници са за ново понижение от на лихвите в еврозоната от поне 50 базисни пункта на 6 ноември.

Според анализатори на Merill Lynch, цитирани от Bloomberg, имайки предвид „стреса“ на финасовите пазари в момента, има логика да се очаква ново понижение на лихвения процент, а до юни 2009 г. нивото му може да падне до 2,75 на сто.

По-рано днес анализатори коментираха, че Федералният резерв на САЩ може да намали основния лихвен процент до нива близки до 0 на предстоящата среща на борда на централната банка на САЩ тази седмица. Причина за тези прогнози са очакванията, че икономиката ще се свие с над 2 на сто през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Към момента основният лихвен процент в САЩ е 1,5 на сто, а заседанието на Фед е насрочено за 29 октомври (сряда).

Днес щатският долар поскъпна с ололо 150 пипса спрямо европейската валута и към момента се разменя на ниво от 1,2425 за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още