IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Южна Корея предприемат радикални мерки за борба с кризата

Централната банка смъкна лихвения процент с рекордните 0,75 пункта до 4,25 на сто след извънредно заседание в неделя

08:23 | 27.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
В Южна Корея предприемат радикални мерки за борба с кризата

Властите в Южна Корея предприеха рязка промяна на монетарната политика в страната с цел да бъдат предотвратени негативните ефекти от глобалната финансова криза. Причината за извънредните действия е заплахата, която е надвиснала над икономиката на страната и изправя Южна Корея пред най-сериозните изпитания за последното десетилетие, съобщава Bloomberg.

След вчерашното си извънредно заседание Централната банка на страната понижи основният лихвен процент със 75 базисни пункта до 4,25 на сто. Освен това институцията е разширила обхвата на облигациите, които могат да бъдат приемани като обезпечение при заемането на средства от кредитните институции, става ясно от официалното съобщение на институцията.

Основният борсов индекс в страната Kospi се смъква с 1,2 на сто днес, продължавайки негативната си серия от миналата седмица, когато се срути с над 20 на сто. По този начин показателят отбеляза най-големия си седмичен спад от 1997 година, когато се развихри Азиатската криза.

Валутата на Южна Корея също регистрира отстъпление, като рано тази сутрин кросът с американския долар беше при 1,440 вона за един долара. Така азиатската валута остава сред най-слабо представящите се от началото на годината, като отстъплението и възлиза на 36 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още