IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дания вдигна лихвата, за да предпази валутата си

Централната банка последва Унгария и затегна монетарната политика с цел подкрепа на кроната

11:24 | 24.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дания вдигна лихвата, за да предпази валутата си

Датската централна банка предприе неочакван ход за защита на валутата си, като повиши лихвения процент в страната с половин пункт до 5,5 на сто.

Като причина за изненадващото решение се сочи спадът в стойността на еврото, за което е обвързана датската крона, съобщава АР. По-рано тази седмица повишение на лихвения процент имаше и в друга страна от ЕС - Унгария, като там то беше доста по-драстично.

Днешният ход е четвъртият път, когато централната банка на Дания променя монетарната си политика независимо от Европейската централна банка от 2006 година насам. За последно лихвеният процент беше повишен в началото на настоящия месец, когато увеличението беше с 0,4 процентни пункта до 5,0 на сто.

Централната банка на Дания има за цел да поддържа курса на кроната в зависимост от еврото, като колебанията не бива да се отклоняват на повече от 2,5 на сто от заложения курс от 7,46038 крони за евро. През последните седем дни кроната е поевтиняла с 0,1 на сто, което е обезпокоително за ръководителите на институцията.

Дания е една от петте държави, попадащи във валутния механизъм ERM2, и цели поддържането на валутата си в тесен спред спрямо еврото. Централната банка не провежда регулярни срещи и променя лихвения процент съобразно колебанията на валутните курсове, за да може да осъществява заложените цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още