IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Нова Зеландия понижи лихвата с цял пункт

Централната банка редуцира лихвения процент до 6,5 на сто

11:05 | 23.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Нова Зеландия понижи лихвата с цял пункт

Централната банка на Нова Зеландия взе решение да понижи лихвения процент в страната с цял процентен пункт, което не се е случвало от началото на използването на подобен бенчмарк през 1999 година. По този начин актуалната стойност на лихвения процент в страната вече е 6,5 на сто.

„Икономическата активност в страната може да бъде нарушена от развитието на международните събития. Ако инфлационните очаквания се развиват така, както очакваме, може да се прогнозира допълнително понижение на лихвата“, се казва в официалното съобщение на гуверньора на банката Алън Болард. Ръководителят на институцията обаче не очаква бъдещи редукции в подобен размер.

С решението си новозеландската централна банка стана част от глобалната вълна на понижение на лихвените проценти, която беше започната от Австралия, продължи с координирани действия на водещите централни банки и постепенно се пренесе на всички континенти.

След решението валутата на страната спря своето понижение, тъй като мнозина анализатори очакваха по-агресивни дейсвия от страна на централната банка. Тази сутрин курсът на новозеландския долар беше 0,5886 NZD/USD, а вчера двете валути се разменяха при курс 58,33 NZD/USD.

От началото на годината новозеландският долар се е обезценил с 24 на сто спрямо американския си съименник, а основният индекс на борсата в страната е паднал с 30 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още