IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската централна банка намали лихвените проценти

Канадският долар поскъпна срещу щатския долар и срещу еврото след новината

16:42 | 21.10.08 г.
Канадската централна банка намали лихвените проценти

Канадската централна банка намали лихвените проценти с 0,25 процентни пункта до 2,25 на сто на срещата си днес. Намалението е по-умерено от консенсусната прогноза за спад до 2 на сто.

В изявлението на централната банка се посочват три причини за намаляването на лихвите. На първо място очаквано бяха посочени финансовата криза и негативният й ефект върху пазара на кредити в Канада. Като втора причина се отбелязват данни, които навеждат на мисълта, че глобалната икономика може да влезе в рецесия, повлечена от щатската икономика.

От централната банка мотивират решението си и с рисковете за растежа на канадската икономика, като поясняват, че изгледите за инфлацията са вече несигурни и това обосновава слабо намаление на лихвените проценти.

Според някои експерти по-късно тази седмица правителството на Канада ще се намеси на финансовите пазари и ще предложи някакъв тип гаранции на междубанковите кредити, за да облекчи проблеми с ликвидността.

Минути след решението на централната банка канадската валута поскъпна спрямо долара, след което отново отстъпи под натиска му. Към момента кросът USD/CAD се търгува на 1,2102 канадски долара за един щатски. По-рано днес кросът достигна нивото от 1,2122, което съвпадна с рекордния връх, достигнат на 10 октомври.

Спрямо европейската валута канадският долар също отстъпи и към момента EUR/CAD се търгува на 1,5972.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още