fallback

Брокерски скандал и в Хонконг – Citic Pacific губи 2 млрд. долара

Неоторизирани сделки на форекс пазара доведоха до срив на акциите на банката и я изправиха пред банкрут

11:52 | 21.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Citic Pacific, която е част от най-голямата инвестиционна компания с държавно участие в Китай, регистрира невиждан за последните 18 години срив на пазарната си капитализация, губейки близо 50 на сто от нея, предава Bloomberg.

Повод за масираните разпродажби на акции от компанията даде новината, че валутните дилъри на банката са предприели нерегламентирани операции, които могат да донесат загуби от над 15,5 млрд. хонконгски долара (2 млрд. американски). Като следствие, финансовият директор на финансовата институция Лесли Чанг и ръководителят на финансовия контрол Чау Чъ Ин са били уволнени.

До момента загубата възлиза на 808 млн. хонконкски долара, като тя е в резултат на затварянето на някои от позициите с висок ливъридж. От банката обаче очакват допълнителни отрицателни резултати в размер на 14,7 млрд. хонконгски долара.

Дилърите на Citic заложили, че австралийският долар ще се възстанови след срива си с около 30 на сто от 25-годишния връх, регистриран срещу американския си съименник през юли.

„Компанията може да бъде изправена пред банкрут, ако не осигури заем от централата си, тъй като банките вероятно няма да се осмелят да заемат средства при настоящата кредитна криза“, смята Ли Йънг от Atlantis Investment Management, цитиран от Bloomberg.

В резултат, акциите на Citic регистрираха най-голям спад от 1990 година досега и заличиха близо половината капитализация на банката. Към момента тя възлиза на 17,3 млрд. хонгконски долара, което е с 82 на сто по-малко от началото на годината. Проблемите обаче не спират до тук, като Goldman Sachs, JPMorgan и Citigroup незабавно са понижили рейтинга на акциите на финансовата институция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
fallback