IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и петролът регистрираха ръстове за сметка на долара

Основните земеделски суровини поскъпват, индустриалните метали се понижават

15:08 | 20.10.08 г.
Златото и петролът регистрираха ръстове за сметка на долара

Златото и петролът регистрират повишения до момента за сметка на американската валута, която продължи да отстъпва.

Тъй като и двете суровини се търгуват в долари и се смятат за атрактивна инвестиция за хеджиране срещу обезценяване на американската валута, те често имат обратна корелация с цените на американската валута. Златото е увеличило корелацията си с курса евро-долар, като през миналата година корелацията на цените на златото и кроса EUR/USD е 0,58, а през тази – 0,61.

Златото с незабавна доставка се повиши с 2,7 на сто (21,48 долара) до 804,83 долара за тройунция. Декемврийските фючърси добавиха 2,4 на сто (18,7 долара) до 806,40 долара за тройунция.

Към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,3457 долара за евро. Спрямо швейцарския франк доларът се задържа на нива около 1,3730 франка за щатски долар.

Според някои инвеститори именно инвестициите в суровините са най-добрата алтернатива по време на криза.

Известният инвеститор Джим Роджърс, бивш партньор на Джордж Сорос от Quantum Fund, обяви пред Bloomberg днес, че земеделските суровини са евтини в момента. Според Роджърс в момента сме свидетели на „принудителна“ ликвидация, която прави цените на суровините значително по-евтини, отколкото оправдават фундаментите.

Роджърс коментира, че проучва инвестициите в метали и в петрол.

Въпреки ръста на цените на златото и петрола днес, индустриалните метали регистрират понижения. Оловото с незабавна доставка се търгува с 2 на сто по-ниско на 1 427 долара за тон. Алуминият и цинкът падат със съответно 1,9 на сто и 0,7 на сто до нива от 2 215 долара и 1251 долара за тон.

Среброто регистрира повишение до 9,76 долара за тройунция.

Основните земеделски суровини обаче регистрираха повишения до момента. Царевицата се търгува с 2,28 на сто по-високо на 4,12 долара за бушел, а пшеницата с 1,34 на сто по-високо до 5,74 долара за бушел. Кафето, соята и захарта също регистрираха повишения.

*един бушел е равен на 35,239 литра

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още