IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия с неочакван ръст през септември

Еврото се повишава след данните за производствената инфлация

10:29 | 20.10.08 г.
Производствените цени в Германия с неочакван ръст през септември

Индексът на производствените цени в Германия регистрира неочакван ръст през септември. Според данните на Федералния статистически офис производствената инфлация е достигнала 8,3 на сто на годишна база през септември. 

През август ръстът на производствените цени бе 8,1 на сто, като консенсусната прогноза на икономистите за септември бе ръстът да се забави до 7,6 на сто.

На месечна база производствените цени са нараснали с 0,3 на сто през септември спрямо спад с 0,6 на сто през август. Икономистите очакваха производствените цени да намалеят с 0,4 на сто.

Индексът на производствените цени е важен икономически индикатор, тъй като по-високите цени, на които производителите купуват стоки и услуги, може да бъдат предадени на крайния производител. Ръст на производствените цени обикновено има позитивен ефект върху валутата на съответната страна.

След данните днес еврото регистрира ръст спрямо долара и към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,3511. По-рано днес двойката се търгуваше на 1,3464 долара за евро. Еврото се повиши и спрямо швейцарския франк. Към момента едно евро се търгува за 1,5330 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още