IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ се забавя драстично*

Индустриалното производство бележи най-голям спад за последните 34 години

16:13 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в САЩ се забавя драстично*

Индексът на потребителските цени в САЩ забавя ръста си през септември в резултат на поевтиняването на горивата и понижените цени на автомобилите, съобщават от американското министерство на труда. Същевременно с това се наблюдава и спад в първоначалната безработица, което е положителен сигнал за пазара на труда в страната.

Инфлацията през септември възлиза на 4,9 на сто на годишна база, което е доста под регистрираните 5,4 на сто през август. На месечна база статистиката не отчита промяна спрямо миналия месец, макар че според прогнозите се очакваше ръст от 0,1 на сто. През август беше измерен спад на индекса от 0,1 на сто.

Цените на енергоносителите са паднали с 1,9 на сто, водени от понижението в цената на природния газ. За месеца бензинът е поевтинял с 0,6 на сто. Повод за това дава сривът в цената на петрола, чиято цена вече е с 50 на сто под измерените през юли рекорди.

Хранителните продукти поевтиняват с 0,6 на сто, а цената на новите автомобили е паднала с 0,7 на сто, отбелязвайки най-голямото си понижение от август 2005 г. насам.

Данните за индустриалното производство за септември пък показаха силен спад. Отчетеното понижение е най-голямото за последните 34 години. Статистиката отчита понижение от 2,8 на сто при очаквания на анализаторите за понижение от 0,8 на сто. Като цяло за третото тримесечие се наблюдава спад от 6 на сто на годишна база, което се е случвало за последно през 1991 година.

Днес бяха публикувани и ежеседмичните данни за подадените молби за получаване на помощи при безработица. Техният брой намалява с 16 хил. до 461 хил. за седмицата до 11 октомври. Въпреки това обаче все още няма ясни изгледи за пазара на труда в страната, като някои анализатори очакват драстичен ръст на безработицата заради кредитната криза.

От началото на деня доларът губи позиции спрямо еврото, като от 1,3360 EUR/USD в 8:30 единната валута поскъпна до 1,3537 EUR/USD в 15:30 часа. Към 17:30 двете валути се разменят по курс 1,3446 EUR/USD.

*Актуално към 17:30

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още