IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Твърдата позиция на ЕЦБ смъкна междубанковите лихви в Европа

Предоставянето на неограничени средства накара банките да намалят лихвите, които начисляват за кредитите помежду си

15:18 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Твърдата позиция на ЕЦБ смъкна междубанковите лихви в Европа

Вчерашната мащабна операция по предоставянето на краткосрочни заеми за 254 млрд. долара в Европа и безпрецедентното вливане на 59 млрд. долара от страна на швейцарското правителство в UBS доведоха до частично подобрение на ситуацията на междубанковите пазари.

Тримесечният лихвен процент по доларовите заеми, които си отпускат банките на лондонския пазар днес се понижи с 5 базисни пункта до 4,5 на сто, съобщават от Британската асоциация на банкерите.

Поевтиняването на овърнайт кредитите е доста по-голямо, като LIBOR-ът се понижава до 1,94 на сто, което е с 20 базисни пункта по-ниско от вчера. По този начин нивото му е на най-ниската си стойност от ноември 2004 година насам, макар да остава с доста над основния лихвен процент в САЩ, който е 1,5 на сто.

Понижаване се наблюдава и при LIBOR-а в евро, като тримесечните междубанкови кредити се разменят при 5,0813 на сто, което е доста под вчерашните 5,175 на сто. Овърнайт лихвеният процент пък пада точно до основната лихва в еврозоната – 3,75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още