IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската рубла падна на 20-месечно дъно заради срива на петрола

Днес руският индекс RTS продължава да се понижава, губейки още 6,9 на сто

13:16 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руската рубла падна на 20-месечно дъно заради срива на петрола

Руската валута регистрира понижение спрямо долара, тъй като през последното денонощие цената на петрола отбеляза силно понижение. Котировките на черното злато се отразяват на валутния курс на рублата, тъй като петролът е основна експортна суровина за Русия, а в момента цената му е под заложения в бюджета на страната лимит, съобщава Bloomberg.

Рублата бележи спад за втори пореден ден, тъй като цената на петрола от сорта, който се добива в Урал, вчера е паднала с 5,4 на сто до 68,71 долара за барел. Тази цена е доста под рекорда, отбелязан на 4 юли тази година при 142,29 долара за барел. Ситуацията се отразява силно на публичния сектор в Русия, тъй като държавният бюджет е базиран на основа 70 долара за барел, показват данни на финансовото министерство.

Курсът на рублата, който не е свободно плаващ, а се контролира частично от държавата, се понижи с 0,6 на сто до 26,4094 рубли за долар, което е най-ниското ниво от 13 февруари 2007 година досега. Вчера котировките бяха при 26,2525 рубли за долар.

Същевременно руската валута напредва с 0,2 на сто спрямо еврото до 35,3769 рубли за евро. По отношение на кошницата от валути рублата регистрира минимална промяна от 30,3935 вчера до 30,4014 днес.

Централната банка на Русия участва на паричните пазари чрез сделки за покупка и продажба на рубли, като целта е да се поддържа плавно движение с кошница от валути и да се ограничат ефектите от колебанията при конкурентността на руския износ. През миналата седмица институцията е продала 12 млрд. долара от валутните си резерви, което е най-голямото седмично изменение на резерва от началото на годината, добавя Bloomberg.

Паралелно с това валутните резерви са намалели с 15,5 млрд. долара до 530,60 млрд. долара, съобщава централната банка. Въпреки това резервът на страната остава трети по големина в света след тези на Китай и Япония.

Днес руският индекс RTS продължава да се понижава, губейки още 6,9 на сто, като стойността му вече е 734,80 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още