IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден опит за контрол на кризата – ЕЦБ дава неограничени заеми в евро

Институциите на Стария континент засилват усилията си за възстановяване на нормалното функциониране на кредитния пазар

11:12 | 16.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден опит за контрол на кризата – ЕЦБ дава неограничени заеми в евро

Европейската централна банка съобщава, че ще приема ценни книжа с нисък рейтинг като обeзпечение на заеми за търговските банки, като се предвижда през следващите шест месеца те да могат да получават кредити в неограничен размер, предава АР. Освен новата операция по повишаване на ликвидността, институцията заяви, че ще подкрепи Унгарската централна банка със средства за извършване на необходимите операции на финансовия пазар в страната.

Паралелно с това, от Швейцарската национална банка съобщиха, че ще подкрепи операциите на ЕЦБ и ще увеличи размерите на суаповите сделки с нея, като целта е да бъде набран по-голям ресурс в евро за кредитиране на банките в страната. Другата основна финансова институция на Стария континент – Английската централна банка пък обяви, че в 11 часа (13 часа българско време) ще обяви нов план за стабилизиране на паричния пазар.

Водещите централни банки стават все по-иновативни в опитите си да сложат край на продължаващата вече 14 месеца кредитна криза, която поставя глобалната икономика на ръба на рецесията. След като преди дни стана ясно, че с подкрепата на американския Федерален резерв банките в Европа ще могат да получат кредити в неограничен обем и това доведе до спад на лихвите по доларовите заеми, сега ЕЦБ прави опит да приложи тази тактика и по отношение на кредитирането в евро.

С новите мерки ЕЦБ ще предоставя средства в кеш за дългови ценни книжа, издадени в долари, лири, йени и евро. Условието, на което трябва да отговарят тези инструменти, е да са емитирани в рамките на 15-те държави членки на еврозоната. Очаква се мерките да продължат да действат до края на следващата година.

През последната седмица централните банки по света се намесват все по-активно на кредитните пазари, правейки опити да сложат край на кризата на доверие и да възстановят нормалното им функциониране. Първата значителна крачка за това бепе направена с координираното понижение а лихвените проценти от страна на най-големите централни банки в света, което беше последвано от безпрецедентни операции по краткосрочно кредитиране на изпадналите в затруднения финансови институции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 22.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още