IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейската валута се срина

Според S&P ще става все по-трудно Корея да остане платежоспособна

09:48 | 16.10.08 г.
Корейската валута се срина

Корейският вон се срина спрямо долара с най-много от 1997 година насам, когато Международният валутен фонд се намеси и трябваше да спаси икономиката на страната. От кредитната агенция S&P съобщиха, че понижават кредитния рейтинг на Kookmin Bank и на още шест други компании.

Борсовия индекс Kospi падна с цели 8,5 на сто след съобщението от S&P. От агенцията съобщиха, че ще поставят страната под специално наблюдение, тъй като цената на рефинансиране на външния й дълг е нараснала значително през последните месеци и рисковете от налагане на мораториум върху дълга са се увеличили.

Корейският вон до момента е най-зле представящата се азиатска валута. От началото на годината вонът падна с 6,6 на сто спрямо долара до 1 326,25 вона за долар.

Според Дариус Ковалцик от CFC Seymour Ltd. ще бъде много трудно, ако не и невъзможно, за корейската държава да остане платежоспособна, предава Bloomberg.

От 2005 година до днес краткосрочният външен дълг на страната е нараснал почти три пъти до 176,65 млрд. долара. Валутните резерви са се понижили с 24,6 млрд. долара до 239,7 млрд., след като правителството се намеси на пазара, за да подкрепи драстичния спад на валутата.

Спрямо кошница на световните валути корейският вон се е понижил с 30 на сто тази година, като само днешният му спад възлезе на 12 на сто.

Данните сочат, че чуждестранните инвеститори напускат страната. От началото на годината чужди инвеститори са продали акции на стойност 30,7 трлн. вона (23,3 млрд. долара), като само днес продадените книжа от чуждестранни инвеститори бяха на стойност 346 млрд. вона.

Лошите макроикономически показатели правят Южна Корея най-уязвимата икономика в Азия. Външният дълг на страната възлиза на 76 на сто от валутните резерви. Все пак това съотношение е по-добро отколкото по време на кризата през 97-98 година, когато то стигна 250 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още