IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доверието между банките се връща, EURIBOR с най-голям спад от 2003 г.

Междубанковият лихвен процент в еврозоната се понижава с 8 базисни пункта, еврото напредва

13:18 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доверието между банките се връща, EURIBOR с най-голям спад от 2003 г.

Готовността за решителни действия срещу финансовата криза, която показаха ръководителите на европейските правителства със заделянето на над 1,3 трлн. евро в борбата за възстановяване на функционирането на пазара, доведе след себе си и спад на междубанковите лихви в еврозоната.

След вчерашното понижение на лихвените проценти на пазара в Лондон, което смъкна тримесечния LIBOR от рекордните му за последните 10 месеца стойности, днес на междубанковия пазар в еврозоната тримесечният EURIBOR бележи най-голямото си понижение за последните пет и половина години.

Европейската банкова федерация фиксира лихвата по тримесечните заеми, които банките си отпускат една на друга на 5,24 на сто, което е с 8 базисни пункта по-малко от вчера. Понижение в такъв размер не е наблюдавано от 24 февруари 2003 година, предава Bloomberg. По този начин тримесечният EURIBOR вече е с 15 базисни пункта под рекорда си от четвъртък, поставен при 5,39 на сто.

Въпреки оптимизма на фондовите пазари, доверието на инвеститорите в най-голямата икономика на еврозоната – Германия, остава обезпокоително ниско. През настоящия месец то бележи първи спад от юли насам, доближавайки се до най-ниските стойности в историята.

Индексът на изследователския институт ZEW се понижи до -63 пункта, след като преди месец стойността му беше -41,1 пункта. Предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение до -51,1 пункта.

Въпреки разочароващите данни за доверието в немската икономика, еврото получи подкрепа от данните за индустриалното производство в еврозоната през август. Индексът, който го измерва, се понижава с 0,7 на сто на месечна база при регистриран месец по-рано спад от 0,3 на сто. На годишна база обаче индустриалното производство се увеличава с 1,1 на сто при прогнози на анализаторите за спад с 1,8 на сто.

Днес еврото поскъпва спрямо долара. След като в 10:00 часа едно евро се разменяше за 1,3628 долара, в 13:10 единната валута достига до ниво 1,3710 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още