IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Австралия налива пари в икономиката

По-голямата част от средствата ще дойдат от прогнозирания бюджетен излишък в размер на 21,7 млрд. австралийски долара

10:04 | 14.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Австралия налива пари в икономиката

Австралийското правителство ще налее 10,4 млрд. австралийски долара (7,4 млрд. щатски долара) в икономиката на страната с цел да я защити от глобалната финансова криза, съобщи АР.

„Глобалната финансова криза навлезе в нова, опасна и вредна фаза“, заяви премиерът Кевин Ръд след одобряването на финансовата инжекция, която ще се реализира през следващите три години.

Сумата, която представлява 1% от БВП на Австралия, рязко увеличава размера на правителствената интервенция, след като през уикенда кабинетът обяви, че ще гарантира всички банкови депозити.

По-голямата част от парите ще дойдат от прогнозирания бюджетен излишък в размер на 21,7 млрд. австралийски долара за фискалната година, приключваща на 30 юни 2009.

Средствата ще бъдат използвани главно за социални разходи като пенсии, за увеличаване на субсидиите за тези, които купуват първо жилище, и за инфраструктурни проекти.

По думите на Ръд тази стратегия „ще укрепи националната икономика и домакинствата предвид риска от сериозно и продължително забавяне на световната икономика“.

Премиерът подчертава, че австралийските банки са по-подготвени да устоят на кредитната криза, но действията на правителството са необходими за запазване на доверието в пазара.

Някои икономисти обаче смятат, че мерките не са достатъчни, за да предотвратят навлизането на страната в рецесия след 17 години на непрекъснат растеж.

Планът на правителството обаче показва, че страната действа изцяло в синхрон с останалите развити държави в борбата им с кредитната криза. Преди седмица централната банка на страната понижи драстично лихвения процент с цял пункт от 7 на 6 на сто, което накара мнозина пазарни участници да очакват координирано понижение на лихвите и в останалите водещи икономики, като такова наистина беше предприето на следващия ден.

Решителността на правителството на Австралия да се бори с негативните ефекти на кризата, както и силният оптимизъм по световните борси доведоха до втори пореден ръст на основния индекс борсов в страната S&P/ASX 200. След вчерашното си повишение от 5,6 на сто, днес показателят напредна с още 3,7 на сто, за да приключи сесията при 4 335,20 пункта.

В резултат на усилията за овладяване на трудностите се наблюдава и растеж в курса на австралийската валута. След мощното си пропадане от миналата седмица австралиецът успява да напредне значително срещу американския долар от 0,6432 AUD/USD в началото на седмичната търговия до 0,7053 AUD/USD в 9:45 часа днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още