IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вълна от протекции за банковата система в Европа

Централните банки продължават с интервенциите си на пазара

15:31 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Вълна от протекции за банковата система в Европа

Финансовата криза, която разтърси пазарите по целия свят, доведе до спешни мерки в някои от европейските държави. След решението на Ирландия държавата да гарантира депозитите на гражданите и индикациите, че подобни мерки се обсъждат в Англия, днес стана ясно, че правителствата на Швеция и Дания също планират действия за защита на банките от масова паника и отлив на депозити.

Датското министерство на икономиката обяви днес, че кредитните институции в страната са се съгласили да внесат около 6,4 млрд. долара (4,6 млрд. евро) във фонд, който да служи за застраховане на вложенията на клиентите им. В същото време шведските власти обявиха, че таванът на застраховане на депозитите ще бъде удвоен от 250 хил. на 500 хил. крони (51 хил. евро).

Решенията на двете скандинавски държави дойдоха след срещата между представители на правителството и финансовия сектор на Германия, на което се постигна споразумение за предоставянето на 50 млрд. евро за спасяването на закъсалата банка Hypo Real Estate. Освен това канцлерът на страната Ангела Меркел направи изявление, с което призова населението да има доверие във финансовата система на страната.

През уикенда се състоя и среща на лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Италия, на която бяха обсъждани вариантите за изход от ситуацията. Те обаче не постигнаха обединение около план, подобен на приетия от американския парламент в края на миналата седмица.

На фона на правителствените намеси на Стария континент, днес Европейската централна банка наля още 50 млрд. във финансовата система. Ръководителите на Английската централна банка предоставиха на търговските банки още 10 млрд. долара, а в Швеция бяха наляти други 14,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още