IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото пропада заради пренасянето на кризата на Стария континент

Единната валута регистрира най-ниските си нива за последните 13 месеца, проблемите на банковия сектор предизвикаха политически реакции

10:30 | 06.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото пропада заради пренасянето на кризата на Стария континент

Еврото продължава негативното си движение, което доведе до най-големия му седмичен спад срещу долара в историята, като днес понижава стойността си с още около 1,5 на сто. Тази сутрин единната валута потъна до 1,3550 долара, достигайки до най-ниските си нива за последните 13 месеца. С днешното си понижение еврото се отдалечава на 16 на сто от рекорда си срещу долара при 1,6038 EUR/USD, който беше отбелязан през юли.

Основните причини за драстичното понижение в курса на единната валута, която се е обезценила с 8,2 на сто от 23 септември насам и днес отбелязва шести пореден дневен спад, се крият в пренасянето на кредитната криза към Стария континент, смятат анализатори. Повод за това дава вчерашната спешна среща на представители на немското правителство и финансовия сектор в Германия, на която беше приет нов план за спасяването на втория по големина ипотечен кредитор в страната Hypo Real Estate.

Наред с мерките за спасяването на банката, властите в най-голямата икономика на еврозоната обявиха пакет от мерки за връщане на доверието във финансовата система, включващ държавна гаранция върху всички депозити на гражданите в страната. Подобни мерки вече бяха въведени в Ирландия, а властите в Англия заявиха в края на миналата седмица, че проучват възможностите за предприемане на подобна стъпка.

Единната валута преживява тежки времена и спрямо останалите основни парични единици. Само днес тя поевтинява с впечатляващите 3,3 на сто до 140,30 йени за едно евро. Спрямо британската лира отстъплението възлиза на 0,7 на сто до 0,7720 EUR/GBP.

Пренасянето на кризата към Европа, за което ясно говорят проблемите на финансови гиганти Fortis, Dexia, UBS, предизвика реакцията на водещи политически фигури от еврозоната. Германският канцлер Ангела Меркел призова всяка държава да поеме отговорностите си на национално ниво и да предприеме необходимите за връщане на доверието във финансовата система мерки. На другия полюс пък е мнението на френския президент Никола Саркози, който призова за колективни действия на всички засегнати страни в края на миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още