IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът блести с най-голям седмичен ръст в историята срещу еврото

Скованият междубанков пазар и нуждата от долари водят до отстъпление на еврото

11:26 | 04.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът блести с най-голям седмичен ръст в историята срещу еврото

Американският долар записа най-голямото си седмично поскъпване от създаването на еврото досега, повишавайки стойността си с цели 5,6 на сто за изминалите 5 дни. Ралито на зелените пари идва на фона на финансовата криза, която води след себе си до силен ръст на междубанковите лихви и засилено търсене на долари.

В края на търговията едно евро се разменяше за 1,3772 долара, отбелязвайки понижение от 5,6 на сто за седмицата, което е най-големият седмичен спад от 1999 година, когато беше създадена единната валута. Еврото преживява тежки времена и спрямо японската йена, отбелязвайки исторически седмичен спад от 6,3 на сто до 145,16 EUR/JPY.

Рекордните спадове на еврото идват вследствие на изказването на президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който в четвъртък заяви, че ръководителите на институцията са обсъждали понижение на лихвения процент в еврозоната. Това значително увеличи шансовете за редукция на лихвата през следващите месеци, като повечето анализатори очакват това да се случи преди края на годината.

Силата, която показва доларът през последните дни, се дължи и на ситуацията на междубанковия пазар, където лихвите достигат нови рекордни нива. Това значително увеличава търсенето на долари и помага за повишаване на валутния курс на американската валута.

Не на последно място, доларът печели и от проблемите във финансовия сектор на Европа, които все по-ясно показват пренасянето на кредитната криза към Стария континент. Повод за това дават проблемите на големи банки като Fortis и Dexia, както и съобщенията за мащабни съкращения в UBS.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още