IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ не промени лихвата, макар рецесията да чука на вратата

Институцията остава твърда в борбата с инфлацията

15:48 | 02.10.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ не промени лихвата, макар рецесията да чука на вратата

Европейската централна банка взе решение да остави лихвения процент на най-високото му ниво за последните седем години при 4,25 на сто. Пазарите не реагираха на случилото се, тъй като този ход беше очакван от анализаторите.

С днешните си действия ЕЦБ за пореден път ясно демонстрира твърдата си решимост да се бори с инфлацията, която значително надхвърля заложения таргет от 2 на сто. Дори отрицателният икономически ръст за второто тримесечие и растящата безработица, които все повече приближават еврозоната към рецесия, не повлияха за смекчаване на твърдия курс.

Въпреки това се очаква в края на годината ЕЦБ да смекчи политиката си и да прибегне към понижение на лихвения процент. Основна роля за това вероятно ще изиграе кризата във финансовия сектор, която изправи повечето големи банки на Стария континент пред значителни затруднения в ликвидността им.

„Рисковете пред растежа очевидно се увеличават, а това означава, че рискът от висока инфлация в средносрочен период значително намаляват“, а това от своя страна води до това, „че шансовете за понижение на лихвения процент през следващите месеци рязко се увеличават“, смята Ник Каунис от Fortis, цитиран от Bloomberg.

В първите минути след решението на ЕЦБ новината не се отрази силно на търговията с еврото и то поскъпна минимално до 1,3903 EUR/USD в 15:00 часа. Впоследствие обаче единната валута регистрира значително отстъпление и в 15:40 кросът е при 1,3816 EUR/USD.

Повод за това даде изказването на президента на институцията Жан-Клод Трише по време на пресконференцията след решението, че финансовата криза действа по посока забавяне на икономическия растеж. Той заяви, че рисковете пред икономиката се увеличават основно заради „продължаващото напрежение на финансовите пазари“. Като следствие от това „рискът за ценовата стабилност намалява, но не е изчезнал“, цитират от АР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още