IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Национализацията на банки се прехвърли и в Исландия

Правителството придоби 75% от третата по големина банка в страната, която има проблеми с краткосрочното си финансиране

14:29 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Национализацията на банки се прехвърли и в Исландия

Правителството на Исландия придоби контрол върху третата по големина банка в страната – Glitnir, закупувайки дял от 75 на сто в нея за 600 млн. евро, съобщи Ройтерс.

От Glitnir са заявили, че състоянието на банката по отношение на финансирането й се е влошило през последните дни заради кризата на световните финансови пазари, което е довело до разговори с централната банка на страната и до офертата на правителството.

Портфолиото от активи на Glitnir и състоянието на капитала й са стабилни, се казва в съобщение на централната банка, в което се допълва, че държавата няма намерение да задържи за продължителен период дела в Glitnir.

Банките в Исландия, както и икономиката й като цяло се наблюдават отблизо с оглед на световната финансова криза и рязкото поевтиняване на исландската крона тази година.

Опасенията са съсредоточени главно върху това дали исландските банки могат да рефинансират дълговете си, взети при експанзията им в чужбина през последните години. Слабостта на кроната увеличава сумата, която банките плащат за обслужване на дълговете си.

От Glitnir заявяват, че основните й операции са стабилни и банката е постигнала успех е постигнала успех във финансирането си тази година въпреки неблагоприятните пазарни условия. „Въпреки това обаче събитията на световните финансови пазари през последните две седмици имаха непредвидени последствия, като промениха драстично условията за краткосрочно финансиране на Glitnir“, се казва в изявлението на банката.

Бордът на банката и основните акционери са приели офертата на правителството. Клиентите на Glitnir няма да бъдат засегнати от придобиването, уверяват от ръководството.

Новината идва на фона на поредица от банкови фалити в САЩ и Европа. Това е първата голяма банкова национализация в Исландия по време на настоящата криза.

По-рано днес бе обявена частичната национализация на Fortis, както и закупуването на национализираната миналата седмица Bradford & Bingley от испанския финансов гигант Banco Santander.

Новините относно Glitnir изпратиха исландската крона на нов минимум срещу еврото при ниво от 143,27 крони за едно евро, след което последва леко възстановяване до 141,42 крони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още