IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се повишава за втора поредна седмица

Влияние оказват падащият долар, банковите фалити и притесненията относно спасителния план на Полсън

10:34 | 26.09.08 г.
Златото се повишава за втора поредна седмица

Влошаващата се финансова криза, както и неяснотите около плана на Полсън и притесненията относно неговото навременно приемане увеличиха цените на златото. Инвеститорите видяха в златото убежище за своите капитали и това изстреля цените му нагоре.

Тази седмица ръстът на златото е 0,9 на сто. Паралелно със златото доларът се понижи спрямо еврото с 1,3 на сто. Цените на златото намериха подкрепа и в новините за фалита на Washington Mutual, което увеличи притесненията за бъдещето на финансовата система в САЩ.

Рисковият апетит на инвеститорите намалява и те предпочитат златото, страхувайки се от рецесия, коментират анализатори пред Bloomberg.

Към момента договорите с доставка веднага се търгуват на 877,37 долара за тройунция. Среброто с незабавна доставка пък се повиши днес с 0,6 на сто и последно се търгуваше 13,29 долара за тройунция.

Според някои експерти златото може да срещне съпротива при нива от около 900-920 долара за тройунция, тъй като повечето инвестиции в злато в момента са мотивирани от паника, свързана със световните пазари, а не с дългосрочни очаквания.

Понижението на долара също подкрепя цените на златото. Често инвеститорите използват златото като валутен хедж срещу поевтиняването на американската валута. Корелацията между долара и златото (както и среброто) често е негативна.

И тази седмица доларът отстъпи спрямо основните валути. Спрямо еврото зелените пари се обезцениха с 2,01 на сто за периода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още