IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на трайни стоки в САЩ намаляха с повече от очакванията

Основната причина за спада беше намеленият обем на поръчките за самолети и автомобили

16:16 | 25.09.08 г.
Поръчките на трайни стоки в САЩ намаляха с повече от очакванията

Поръчките на трайни стоки за месец август в САЩ намаляха с 4,5 на сто, съобщиха от търговското министерство на страната. Експертните очаквания бяха спадът да не надвиши 1,3 на сто. Поръчките през юли месец бяха ревизирани надолу, като ръстът им бе едва 0,8 на сто.

Поръчките на трайни стоки включват стоки, чиято употреба е поне за три години. Този индикатор се смята за добър показател за състоянието на производството и позитивни данни обикновено повишават стойността на валутата на страната.

Основната причина за големия спад бе драстичното намаляване на поръчките за търговски самолети – те се понижиха с 38,1 на сто. Това е най-големият спад за тази категория от началото на годината.

Автомобилните поръчки бяха другата голяма причина за спада. Поръчките на автомобили са намалели с 8,1 на сто – най-големият им спад от 18 месеца насам.

Ако изключим от индикатора по-волатилните транспортни стоки, то тогава поръчките са намалели с 3 на сто. Консенсусната прогноза бе поръчките за трайни стоки без транспорт да намалеят с 0,5 на сто.

Очаквано, след като данните излязоха, доларът поевтиня спрямо основните валути. Този следобяд, зелените пари отстъпиха с около 80 пипса на еврото и двойката се търгуваше на 1,4733. След това кросът EUR/USD отново започна да се понижава и към момента се котира на 1,4687.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още