IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби данни от Европа понижиха еврото

Дефицитът по търговската сметка на еврозоната нарасна до 1,7 млрд. евро през юли

14:30 | 24.09.08 г.
Слаби данни от Европа понижиха еврото

Днес единната валута отстъпи спрямо основните, след като излязоха слаби данни за текущата сметка, бизнес доверието и бизнес климата в Европа и някои европейски страни.

Към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,4658 долара за евро. Вчера кросът достигна 1,4860 долара за евро.

Въпреки днешното си понижение двойката все още има положителен ръст тази седмица. В понеделник EUR/USD се котираше на 1,4460.

Причината за днешния спад бяха негативните новини от Европа.

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната за месец юли нарасна до 1,7 млрд. евро, съобщиха от Евростат. През юни дефицитът по текущата сметка бе 1 млрд. евро. Балансът по текущата сметка е един от най-важните икономически индикатори. Най-общо казано дефицитът по текущата сметка показва обема на всички капитали, които са напуснали страната, като в това се включва вносът/износът на стоки и услуги, лихвени плащания и трансфери на пари.

Индексът, измерващ текущите условия на института Ifo за Германия, регистрира по-голям от очакванията спад. Новата стойност на индекса за месец септември е 99,8 пункта, като консенсусната прогноза бе индикаторът да бъде на ниво от 101,9. През август нивото бе 103,2.

Индексът на института за бизнес климата също регистрира по-голямо понижение от очакванията. Според данните от този следобед той е намалял до 92,9 пункта, като консенсусните прогнози бяха да не бъде под ниво от 94,1. През август индексът бе 94,8 пункта.

Индексите на института Ifo са едни от важните индикатори за икономическите настроения в Германия. Проучванията, на базата на които се изчислява индексът, се провеждат месечно и в тях участват много мениджъри на бизнеси от различни сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още