IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Канада намаля през август, но все още остава на високи нива

Все още високата годишна инфлация може да подкрепи канадската валута

16:00 | 23.09.08 г.
Инфлацията в Канада намаля през август, но все още остава на високи нива

Индексът на потребителските цени в Канада за месец август намаля с 0,2 на сто спрямо юли. Консенсусната прогноза бе спадът да е по-малък – 0,1 на сто, след като през юли цените нараснаха с 0,3 на сто, съобщават от Statistics Canada.

Според експерти, спадът през август се дължи основно на понижаването на цените на петрола и другите суровини, което спря ръста на цените.

Въпреки спада през август обаче, инфлацията на годишна база нараства на 3,5 на сто, което е най-високото ниво на потребителските цени от март 2003 година насам.

Индексът на основните потребителски цени обаче нарасна с повече от очакванията. Според данните на Statistics Canada, инфлацията, изключвайки някои от най-волатилните стоки, като цените на петрола, някои храни и др. е нараснала с 0,3 на сто през август на месечна база и с 1,7 на сто на годишна база. Очакванията на анализаторите бяха за ръстове от съответно 0,1 на сто на месечна и 1,6 на годишна база.

Все още високата инфлация може да попречи на канадската централна банка да понижи лихвените проценти и канадската валута може да намери подкрепа в това.

След като данните излязоха, канадската валута поскъпна спрямо щатската, след което върна част от печалбите си. Към момента кросът USD/CAD се търгува на 1,0340 канадски долара за един щатски. Вчера двойката стигаше 1,0513.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още