IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неочакван ръст на индустриалните поръчки в еврозоната

Основната причина за увеличението са поръчки на влакове и самолети и други транспортни съоръжения

14:20 | 23.09.08 г.
Неочакван ръст на индустриалните поръчки в еврозоната

Индустриалните поръчки във фабрики в еврозоната регистрираха неочакван ръст за юли, съобщи Евростат. Поръчките са нараснали с 1% спрямо юни. Консенсусната прогноза на експертите бе за спад с 0,7 на сто, след като през юни поръчките намаляха с 0,3 на сто на месечна база.

На годишна база през юли индустриалните поръчки са нараснали 1,6 на сто при прогноза за спад с 3,9%.

Според данните на Евростат основната причина за ръста са поръчки на влакове и самолети и други транспортни съоръжения. Това настрои някои икономисти по-песимистично за бъдещето на европейската икономика, тъй като поръчките за тези стоки могат да имат много волатилен характер и да не отразяват точно икономическите настроения.

Поръчките само за транспортни стоки и съоръжения са нараснали с 10 на сто за юли на месечна база.

След излизането на данните еврото поскъпна спрямо долара и добави около 100 пипса. Към момента кросът EUR/USD се котира на 1,4780. Минути преди излизането на данните едно евро се търгуваше за 1,4680 долара.

От старта на търговията в понеделник единната валута е поскъпнала с над 2,2 на сто спрямо долара. Тогава курсът EUR/USD бе 1,4460 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още