IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпва срещу еврото и йената

Спасителните мерки на американското правителство могат да навредят на зелените пари, смятат анализатори

12:27 | 22.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът отстъпва срещу еврото и йената

Щатският долар днес регистрира загуби спрямо единната европейска валута и японската йена. Според анализатори на Barclays Capital, цитирани от Bloomberg, спасителният план на американското правителство, включващ изкупуване на банкови активи на стойност 700 млрд. долара и гаранции от 400 млн. долара за фондоветв на паричния пазар, може да се отрази пагубно на зелената валута.

Мерките, предложени от финансовия министър на САЩ Хенри Поулсън, ще представляват безпрецедентна държавна намеса на финансовите пазари. Планът предвижда вдигане на кредитния таван на страната с 6,6% до 11,315 трлн. долара. Това ще върне вниманието на инвеститорите върху огромните дефицити по текущата сметка и държавния бюджет на САЩ, смятат експерти.

Други пък са на мнение, че в дългосрочен план мерките по всяка вероятност ще се окажат позитивни за зелените пари, тъй като ще спомогнат за засилване на икономическия растеж. Според анкета на Bloomberg сред анализатори, ръстът на БВП в САЩ през следващата година ще бъде около 1,5 на сто спрямо 1,15% в Япония и 1,1% в еврозоната.

Ниските лихвени нива от своя страна могат също да окажат негативно влияние на долара. Фючърсите, търгувани на Chicago Board of Trade, показват 38% вероятност за понижение на основния лихвен процент с 25 базсисни пункта до 1,75% на следващото заседание на Фед. Преди месец нагласите сочеха 46% вероятност за увеличение до 2,25 на сто.

Днес еврото се повиши с близо цент до ниво от 1,4568 щатски долара. Спрямо йената доларът падна с около 40 пипса до 106,46.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още