IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания с изненадващ скок

Продажбите на дребно са нараснали с 3,3 на сто спрямо миналата година

14:25 | 18.09.08 г.
Продажбите на дребно във Великобритания с изненадващ скок

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха неочаквано през август, съобщиха от Националния статистически офис на острова. Продажбите са нараснали с 1,2 на сто през август спрямо юли месец. Консенсусната прогноза бе продажбите да намалеят с 0,4 на сто. През юли продажбите също нараснаха с 0,8 на сто.

Сред основните причини за ръста на продажбите бе нарастването на потреблението на нехранителни продукти с 2,1 на сто. Продажбите на дрехи, обувки и текстилни продукти се увеличават с 4,1 на сто на месечна база.

Така на годишна база продажбите са нараснали с 3,3 на сто спрямо август месец 2007 година. Консенсусната прогноза бе ръстът да бъде едва 1,6 на годишна база, след като през юли той бе 2,1 на сто.

Въпреки позитивния доклад някои анализатори остават скептици за икономиката на Англия. Според Джеймс Шъг от Westpac Banking Corp., кредитната криза не може да не засегне потреблението на дребно през идните периоди.

Силните данни от потребителския сектор днес, в комбинация с готовността на централните банки да подкрепят крехката финансова система, повиши английския бенчмарк FTSE 100 значително. До момента индексът добави 1,84 на сто (90,2 пункта) и последно се котираше на 5 002 пункта. Така, поне засега, той е най-повишилият се индекс от основните за Западна Европа.

Стерлингът регистрира ръстове спрямо долара вчера и днес. Към момента английската валута се търгува за 1,8237 долара. Вчера кросът GBP/USD беше на ниво от около 1,7900.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още