IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лудост на пазарите: Междубанковите лихви се удвоиха за ден

Невиждано повишение на овърнайт LIBOR-а от 333 базисни пункта доведе до цена на междубанковите заеми от 6,44 на сто

14:57 | 16.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лудост на пазарите: Междубанковите лихви се удвоиха за ден

Кризата на доверието, която разяжда финансовия сектор през последните дни, доведе до истинска лудост на междубанковия пазар в САЩ.

При ниво на основната лихва от 2,0 на сто в най-голямата икономика цената на заемите между търговските банки, измерена чрез лихвата по овърнайт депозитите в долари на лондонския пазар (LIBOR) скочи с цели 333 базисни пункта и днес вече е 6,44 на сто, предава Bloomberg.

Причината за скока, който удвои нивото на лихвата само в рамките на един ден, се крие в недоверието на междубанковия пазар и обстоятелството, че пазарите са настръхнали в очакване на следващото гръмко име, което ще падне в жертва на кредитната криза. След провала на Bear Stearns и Lehman Brothers, както и заради продажбата на Merill Lynch на Bank of America вече никой не е сигурен в стабилността на финансовата система.

„Въпросът в момента не е какво ще се случи с Fannie, Freddie или Lehman, а кой ще е следващият, който ще ги последва“, казва Падраик Гарви от ING Bank в Амстердам за Bloomberg. „Бъркотията е тотална, не е за вярване. Много е тежко“, смята още той.

Разликата между тримесечиния LIBOR в долари и овърнайт индексирания суап (т.нар. LIBOR-OIS спред), който служи за измерване на достъпа до средства до пазара, пък се е увеличила с 11 базисни пункта до 116 б.п., което е най-високото ниво от декември 2001 година насам. За сравнение, в 12-те месеца до юли 2007 година, когато беше сложено началото на кредитната криза, средният спред беше 8 базисни пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още