IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай намали лихвените проценти за първи път за последните 6 години

Сред причините са забавянето на ръста на икономиката, както и притесненията, че световната финансова криза ще доведе до спад в търсенето на китайския износ

14:49 | 15.09.08 г.
Китай намали лихвените проценти за първи път за последните 6 години

Китайската централна банка намали лихвените проценти за пръв път за последните 6 години. Причината за намаляването бе забавянето на ръста на икономиката, както и притесненията, че световната финансова криза ще стане причина за спад в търсенето на китайския износ.

Цените на заемите в четвъртата по големина икономика в света намаляват до 7,2 на сто от 7,47 на сто. В стремежа си да увеличи ликвидността в страната, централната банка намали и минималните задължителни резерви за по-малките китайски банки с 1 на сто.

След банкрута на Lehman и придобиването на Merrill Lynch от Bank of America централната банка на страната реши, че рисковете от рецесия в САЩ са по-големи от очакваните и това оправдава намаляването на процентите, коментираха експерти пред Bloomberg.

Друго, което оправдава решението на китайското правителство, бе фактът, че инфлацията през август беше на най-ниско ниво от последните 14 месеца.

Въпреки страховете от забавяне на глобалната икономика и потенциалния му ефект върху китайската, икономиката на многолюдната страна нарасна с 10,1 на сто през второто тримесечие на тази година. Все още високите темпове на ръст показват, че въпреки проблемите в САЩ и Западна Европа, икономиките на някои развиващи се държави са в добра форма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още