IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен икономически спад в Япония

Брутният вътрешен продукт на страната бележи най-голям тримесечен спад за последните седем години

10:52 | 12.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силен икономически спад в Япония

Японската икономика бележи значителен спад през второто тримесечие на годината, показват данните на официалната статистика, които бяха публикувани днес. Спадът в брутния вътрешен продукт на страната възлиза на 3 на сто на годишна база, което е най-голямото тримесечно понижение от 2001 година досега.

Обезпокояващото в днешните данни е това, че икономическият спад е обусловен както от понижение на вътрешното търсене, така и от намален износ за външните пазари. Това принуди правителството да призове фирмите в страната да прибегнат до увеличение на заплатите, което да спомогне за насърчаване на потребителските разходи.

„Желателно е доходите на работещите да се увеличат. Ние искаме мениджърите на компаниите да осъзнаят, че повишаването на заплатите би компенсирало поскъпването на живота“, казва министърът на икономиката и данъчната политика Каору Йосано.

Основна причина за проблемите в Япония са високите цени на храните и горивата, които към момента са главна пречка за растежа в световен мащаб. Поради тази причина миналия месец японското правителство обяви план за стимулиране на икономиката в размер на 11,7 трлн. йени (107 млрд. долара), припомня ВВС.

След излизането на данните йената отстъпи на долара с около 30 пипса. Последно коросът USD/JPY се търгуваше на 107,53 йени за долар. Вчера двойката достигна 106,06 йени за долар.

Японската валута отстъпи тази нощ и спрямо еврото, като кросът EUR/JPY се търгува на 151,34 йени за евро. Преди да излязат данните за БВП на страната, кросът беше около 150,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още