IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствените цени във Великобритания с неочакван спад

Спекулациите, че АЦБ ще има възможност да понижи лихвите, пратиха стерлинга още надолу

16:03 | 08.09.08 г.
Производствените цени във Великобритания с неочакван спад

Цените на производителите във Великобритания през август неочаквано отчетоха най-големия спад от поне 22 години насам, след като разходите за петрол и суровини паднаха, а икономиката изпадна в застой, съобщават от Bloomberg.

Производствените цени са се понижили с 0,6 спрямо предходния месец, което е първият спад от октомври 2006 г., се казва в днешния доклад на Националната статистическа служба на Великобритания. Очакванията на икономистите бяха за увеличение от 0,1 на сто.

По-слабият инфлационен натиск дава възможност на Английската централна банка евентуално да намали лихвения процент, за да подкрепи изпадналата в застой икономика, след като през миналата седмица той бе оставен непроменен за пети пореден месец. Управителите на АЦБ все още предвиждат, че инфлацията ще се усили над сегашното ниво от 4,4 на сто, което е най-високата стойност от поне десетилетие. Тя продължава да е над целевото ниво от 2 на сто за десети пореден месец.

Цените на три от десетте категории производствени цени са се понижили през изминалия месец, като най-голям е бил спадът при бензина. Основният индекс на производствените цени, който не включва храните, напитките, тютюневите изделия и петрола, е паднал с 0,1 на сто спрямо юли, което е първият спад от три години насам.

Разходите за суровини са паднали с 2 на сто в сравнение с юли, което е най-голямото понижение от януари 2007 г., съобщават от статистическата служба. Въпреки спада на месечна база обаче цените са се покачили с 26 на сто спрямо тези от същия период миналата година.

Цените на петрола, които достигнаха рекорден връх през юли, загубиха повече от 25 на сто от стойността си, което е една от причината за по-ниските производствени цени, смятат експерти.

Данните очаквано повлияха на паунда и той се понижи драстично спрямо долара. Сутринта един паунд се разменяше за около 1,7950 долара. Към момента кросът GBP/USD се търгува на 1,7616 – спад с над 300 пипса. Така стерлингът продължава да пада спрямо долара. В началото на този месец английската валута се разменяше за 1,8220 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още