fallback

Капиталите изтичат от Русия, Москва в схватка за овладяване на рублата

Централната банка провежда мащабни интервенции за подкрепа на рублата заради проблемите от конфлита с Грузия

11:24 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руската централна банка извърши сериозни интервенционни операции в подкрепа на рублата вчера, след като анализатори съобщиха, че е възможно от страната да са изтекли чужди капитали на стойност 21 млрд. долара заради конфликта в Грузия, информира Financial Times.

Руската валута поевтиня до 30,41 рубли спрямо кошницата от валути, която включва щатския долар и еврото, което е най-ниската стойност откакто централната банка възприе този метод за измерител на силата на валутата си през февруари 2007 г. Управителят на руската централна банка призна, че има изтичане на капитали от началото на военните действия, но каза, че количеството е значително по-малко от тиражираното от информационните агенции.

Валутната интервенция бе първата след ескалирането на напрежението между Русия и Грузия в началото на август. Преди конфликта интервенциите на централната банка бяха насочени към ограничаване на поскъпването на рублата спрямо кошницата от валути, в която доларът участва с 55 на сто, а еврото – с 45 на сто.

Привлекателността на богатата на ресурси Русия, която е нетен кредитор с устойчива външна търговия и бюджетен излишък и разполага с третите по големина валутни резерви в света, бяха превърнали покачването на рублата в сигурно събитие. Въпреки това рублата пострада заради изтеглянето на капитали от страна на чуждите инвеститори.

По данни на инвестиционната банка Goldman Sachs изтичането на капитали за двете седмици до 22 август се е забавило значително спрямо темпото от средата на август, когато 21 млрд. долара са напуснали страната. Същевременно валутните резерви падат с най-бързото си темпо от кризата през 1998 г. Изходящите капиталови потоци през последната седмица на август са били значително по-ниски - 1,7 милиарда долара, въпреки че през последните два дни стойността на рублата спрямо еврото и долара се е понижила с 2 на сто, което подсказва за подновяване на изтичането на капитали. Според валутни дилъри централната банка е продала 3,5 – 4 милиарда долара валутни резерви, за да спре по-нататъшно поевтиняване на рублата.

Дилъри от московската банка MDM са продали 4,5 милиарда долара с цел да задържат спадането на курса на рублата, казва анализаторът в MDM Михаил Галкин.

Разпродажбите на рублата въпреки приключването на конфликта в Грузия и липсата на сериозни санкции спрямо Русия са знак, че инвеститорите все още отчитат политическия риск. Руският основен индекс RTS вчера се понижи с 3,94 на сто след спада с 4,25 от сряда .

Руската централна банка заяви, че изтичането на капитали от страната през миналия месец е било 5 милиарда долара. „Според предварителните данни изходящите капиталови потоци (през август) са били на сума 5 милиарда долара“ съобщават руските информационни агенции, цитирайки управителят на централната банка Сергей Игнатиев.

Не всички обаче са съгласни с тези данни. „Смятаме за крайно нереалистично изявлението на руската централна банка, че едва 5 милиарда долара са напуснали страната през август. По наши прогнози изтичането на капитал през август е на стойност поне 15-20 милиарда долара“, заявява Иван Чакъров, вице-президент за нововъзникващите пазари в Lehman Brothers.

Въпреки проблемите руската централна банка все още разполага с внушителен арсенал за защита на валутата си. Нейните валутни резерви, оценени тази седмица на 582 милиарда долара, са третите по големина в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 05.09.22 г.
fallback