IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния с най-висок икономически ръст в ЕС за второто тримесечие

Според Citigroup страната е изправена пред прегряване на икономиката, очаква се затягане на монетарната политика

10:03 | 05.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния с най-висок икономически ръст в ЕС за второто тримесечие

Румъния бележи най-голям икономически ръст през второто тримесечие на годината от всички страни-членки на Европейския съюз. С рекордния си темп на развитие от 9,3 на сто на годишна база северната ни съседка изпреварва Словакия (7,6 на сто) и Полша (6,1 на сто). Като цяло, брутният вътрешен продукт на ЕС нарасна с 1,6 на сто на годишна база, а този на еврозоната – с 1,4 на сто, показаха предварителните данни на Евростат, които обаче включват само страните, които вече са предали статистическите си данни.

Силният растеж на румънската икономика кара анализаторите да се опасяват от прегряване, което води до очаквания за затягане на монетарната политика. Според доклад на Citigroup, цитиран от reporter.net, Централната банка на Румъния ще прибегне до по-рестриктивна политика заради силния инфлационен натиск и очакванията за негативен ефект от големите фискални разходи в навечерието на парламентарните избори в страната.

Мнението на анализаторите на Citigroup е, че лихвеният процент в Румъния ще бъде повишен до 10,5 на сто до края на годината, което би било осмо поредно увеличение. В края на юли ръководителите на институцията взеха решение да увеличат лихвата с четвърт пункт до 10,25 на сто. Очакванията на централната банка за нивото на инфлацията в страната за 2008 година също бяха повишени и вече не са за 6,0 на сто, а за 6,6 на сто. Прогнозите на Citigroup пък са за поскъпване на живота с 6,8 на сто.

„Рекордният ръст на румънската икономика през първата половина на годината вероятно е бил подхранен от неочакваното увеличение в сектора на строителството и селското стопанство и ще доведе до поевтиняване на румънската лея, което обаче няма да предотврати повишението на лихвнения процент“, се казва още в анализа на Citigroup.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още