IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ задържа лихвите непроменени въпреки рисковете от рецесия

Според ЕЦБ ръстът на трудовите разходи може да окаже инфлационни напрежения и това оправдава задържането на лихвите на 4,25 на сто

16:40 | 04.09.08 г.
ЕЦБ задържа лихвите непроменени въпреки рисковете от рецесия

На заседанието си днес ЕЦБ остави основния лихвен процент непроменен на най-високата му стойност от 7 години насам (4,25 на сто), след като притесненията за растящата инфлация натежаха над страха от рецесия в еврозоната, съобщават от Financial Times.

Днешното решение на ЕЦБ, което последва това на Централната банка на Англия да запази лихвите на ниво от 5 на сто, бе очаквано за икономистите, след като управителите на банката обявиха през миналата седмица, че тенденцията към увеличаване на инфлацията се е възобновила. Въпреки свиването на икономиката в еврозоната през второто тримесечие, според ЕЦБ се наблюдава засилен ръст на трудовите разходи и нарастващ инфлационен натиск.

Инфлацията в еврозоната се покачи драстично заради нарасналите енергийни разходи през тази година, но през август отбеляза леко забавяне до 3,8 на сто спрямо рекордните 4 на сто през юли. От ЕЦБ се стремят да поддържат инфлацията на нива малко под 2 на сто.

Поръчките в производствения сектор на Германия, които отбелязаха безпрецедентен 8-месечен спад, показват, че растежът остава слаб и през третото тримесечие. Поръчките в най-голямата икономика в еврозоната се понижиха с 1,7 на сто през юли, добавяйки към значителния спад от 2,6 на сто през юни.

От министерството на икономиката в Берлин предупредиха, че сегашният период на икономическа слабост може да продължи и през следващите месеци. Данните показват, че докато чуждите поръчки са се възстановили през юли, местните са спаднали драстично.

Ревизираната прогноза за икономиката на ЕЦБ, която ще бъде публикувана в четвъртък, се очаква да покаже, че инфлацията в еврозоната ще остане над целевото ниво на централната банка до края на тази година, както и през 2009 г. Ревизираната прогноза за икономическия растеж също може да претърпи понижение.

В същото време финансовите пазари са в очакване на евентуалното решението на ЕЦБ за промяна на правилата за отпускане на ликвидна помощ на търговските банки, което се очаква по-късно днес. Управителният съвет на банката е загрижен, че се извършват злоупотреби с щедрата и широко достъпна система за краткосрочно кредитиране от страна на някои финансови групи.

Новината за запазването на лихвите непроменени не доведе до значителни изменения на курса на единната валута и в момента тя се разменя в съотношение 1,4473 долара за евро, след като вчера достигна рекордно ниските от нива от 1,4386 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още