IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ задържа лихвените проценти непроменени

Централните банкери са притиснати от една страна от ниски икономически ръстове, а от друга - от високата инфлация

14:45 | 04.09.08 г.
АЦБ задържа лихвените проценти непроменени

Английската централна банка задържа лихвените проценти непроменени днес на ниво от 5 на сто. Това е пети пореден месец, в който банката задържа лихвите на това ниво.

След последните данни за забавяне на икономиката обаче, някои анализатори смятат, че високите цени на заемите ще трябва да бъдат намалени до края на годината, предаде BBC. Ръстът на БВП през второто тримесечие е почти нулев.

Това, което пречи на банката да понижи лихвените проценти, обаче е високата инфлация. Инфлацията на Острова достигна до 4 на сто, което е значително над таргет инфлацията на АЦБ от 2 на сто. Според някои анализатори през идните месеци е възможно да станем свидетели на инфлация от около 5 на сто.

Задържането на лихвите непроменени съвпадна с прогнозите на анализаторите и паунда се задържа относително стабилен спрямо щатския долар. Към момента кросът GBP/USD се търгува на 1,7809 долара за паунд. От началото на седмицата паундът отстъпва на долара, като в понеделник един паунд се разменяше за 1,8210 долара.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още