IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврозоната разочарова - икономиката се приближава все по-близо до рецесия

Финалната оценка на БВП излезе по-лоша от очакваното, продажбите на дребно продължават да намаляват

12:35 | 03.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната разочарова - икономиката се приближава все по-близо до рецесия

Продажбите на дребно в страните от еврозоната продължиха да падат за втори пореден месец през юли. Това стана ясно от излезлия днес доклад на статистическия институт на ЕС. Продажбите отбелязаха спад от 2,8 на сто на годишна база след рекордното понижение от 3,1 на сто миналия месец. Прогнозите на анализаторите бяха за спад от 2,1 на сто.

Днес излязоха и ревизираните данни за БВП на еврозоната за второто тримесечие, които показаха спад от 0,2 на сто, а това съвпада с предварителните очаквания. На годишна база обаче се наблюдава доста сериозно разминаване с предварителните очаквания, след като статистиката отчете ръст от едва 1,1 на сто при предварителни данни за 1,5 на сто. По-ниската стойност на растежа подкрепя публикувания вчера доклад на ОИСР, според който еврозоната е по-близо до икономическа рецесия от САЩ.

Ревизираните данни за индекса PMI за сферата на услугите в еврозоната за август показват известно подобрение до 48,5 пункта спрямо 5-годишното дъно от 48,3 пункта през юли, излизайки малко над прогнозираните 48,2. Въпреки покачването индексът остана под нивото от 50 пункта, което разделя растежа и рецесията.

За утре е насрочено заседание на Европейската централна банка, на което се очаква основният лихвен процент да бъде запазен на ниво от 4,25 на сто - най-високата му стойност от 7 години. Пазарите залагат на продължаване на рестриктивната монетарна политика с оглед борбата на институцията с високата инфлация в еврозоната.

Новината се отрази негативно на еврото и то падна до 1,4391 долара за евро непосредствено след излизането на новината. По-рано през деня еврото достигна най-ниската си стойност срещу долара от 7 месеца и доближи 5-месечно дъно срещу йената. Рано тази сутрин 1 евро се разменяше за 1,4412 долара, което е най-ниската стойност от 22 януари. Вчера двойката се търгуваше по курс 1,4520 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още