IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР: Рецесията в еврозоната е по-близо от тази в САЩ

Очаква се БВП на еврозоната да нарасне по-малко от по-ранните прогнози, докато за Америка се предвижда подобрение

15:12 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
ОИСР: Рецесията в еврозоната е по-близо от тази в САЩ

Икономиката на еврозоната върви към влошаване, става ясно от прогнозите за икономическия ръст за 2008 г. на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Ревизията на очакванията (след публикуване на най-новите статистически данни) е довела до коригиране на прогнозирания ръст на брутния вътрешен продукт от 1,7 на 1,3 на сто, става ясно от най-новия доклад на организацията, цитиран от вестник die Presse.

На фона на влошаването на конюнктурата в еврозоната обаче се наблюдава подобряване на очакванията за ръста на американската икономика. В предишните прогнози на ОИСР беше заложено повишение на БВП на САЩ от 1,2 на сто, а вече се очаква тя да нарасне с 1,8 на сто. Повод за това дава неочаквано високият ръст на икономиката през второто тримесечие на годината, който възлезе на 3,3 на сто вместо на прогнозираните 1,9 на сто.

За водещата икономика на еврозоната – Германия, ОИСР прогнозира по-слаб растеж спрямо предишните си анализи, или редукция на очакванията от 1,9 на сто на 1,5 на сто. В Италия пък се очаква още по-сложна ситуация, като икономиката ще остане почти без промяна с предвиждан ръст от 0,1 на сто.

Прогнозите на ОИСР дават основание да се очаква, че икономиката на еврозоната вече е доста по-близо до рецесия, отколкото е американската. Сред основните проблеми, които трябва да бъдат преодолени в Европа, са последствията от кредитната криза, в резултат на която кредитирането е значително по-ограничено, и силният инфлационен натиск от поскъпването на суровините.

От известна полза за икономиката на еврозоната може да се окаже поевтиняването на еврото от последните близо два месеца, което може да допринесе за стимулиране на износа чрез повишаване на конкурентоспособността на европейския износ. Това обаче зависи от състоянието и на останалите водещи икономики, тъй като в глобален мащаб се наблюдава забавяне на растежа, свързано с ограничаване на потреблението на домакинствата.

Днес еврото отново отстъпва срещу американския долар. От 1,4594 EUR/USD в 8:45 часа тази сутрин, доларът напредна до 1,4470 EUR/USD в 12:30, а в 15:00 едно евро се разменя за 1,4514 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още