IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страхът от икономически спад в Австралия доведе до понижение на лихвата

Редукцията е първа за последните седем години и идва след силно понижение на продажбите на дребно и бизнес доверието

09:24 | 02.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Страхът от икономически спад в Австралия доведе до понижение на лихвата

Централната банка на Австралия взе решение за понижение на лихвения процент в страната с четвърт пункт до 7 на сто по време на днешното си заседание. Така основната лихва беше намалена за първи път от 2001 година досега.

Повод за редукцията дават опасенията, че икономиката на страната върви към забавяне зарафи глобалната кредитна криза. Ръководителите на институцията са взели своето решение въпреки значителния инфлационен натиск в страната, тъй като през последните месеци се наблюдава значителен спад при продажбите на дребно и потребителското доверие, съобщава Bloomberg.

Утре се очаква да бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на страната, като прогнозите на анализаторите са, че той ще бъде с най-нисък тъст за последните поне две години. Вероятно от централната банка разполагат с предварителни данни и това е довело до понижението на лихвения процент, което е първо от декември 2001 година насам.

За периода на курса по затягане на монетарната политика централната банка е повишила лихвения процент 12 пъти, вдигайки го с общо 300 процентни пункта. Основната причина за това е борбата с инфлацията, която за периода е отбелязала значителен ръст, водена от непрекъснато увеличаващия се износ на стратегически суровини от Австралия.

Днешното решение беше прието с оптимизъм от инвеститорите във финансовите компании на австралийската борса. Най-големите банки в страната повишиха пазарната си капитализация с по около 1 на сто, което обаче остава доста ограничено на фона на спада за финансовия сектор като цяло, който от началото на годината възлиза на 25 на сто.

На валутните пазари, като австралийския долар напредна до 0,8523 USD/AUD непосредствено след решението на централната банка. Преди това един австралийски долар се разменяше за 84,47 американски цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още