IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изненадващ ръст за американската икономика

БВП нараства повече от очакваното заради значително увеличение на износа

15:53 | 28.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Изненадващ ръст за американската икономика

Икономиката на САЩ е нараснала с по-бързи темпове през второто тримесечие от предварително очакваното заради скока в износа. Това стана ясно от излезлия днес доклад на правителството.

Икономическият растеж се е повишил до 3,3 на сто за месеците от април до юни при предварителни данни за растеж от 2,8 на сто. Предишната стойност на показателя бе 1,9 на сто.

Рекордният износ и временните положителни ефекти от данъчните облекчения на правителството предотвратиха опасността от свиване на икономиката заради спада на цените на жилищата и ограниченото закупуването на ново капиталово оборудване от страна на компаниите.

Най-ниският търговски дефицит за последните 8 години е с основна заслуга за растежа. Разликата между вноса и износа се сви до 376,6 млрд. долара на годишна база, което е донесло общо 3,1 процентни пункта – най-голямата стойност от 1980 година насам. Ако бъде премахнато влиянието на търговията, то американската икономика би нараснала с 0,2 на сто след увеличението от 0,1 на сто, регистрирано през първото тримесечие на годината.

Потребителските разходи обаче намаляват, а забавеният растеж в чужбина влошава перспективите пред износа, което сигнализира, че това може да бъде най-силното тримесечие за годината.

Новината се отрази благоприятно на долара, който непосредствено след излизането й поскъпна спрямо еврото до 1,4726 от 1,4765 EUR/USD минути по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още