IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед: Лихвите в САЩ не са „прекалено ниски“

Въпреки това анализаторите очакват увеличение на лихвения процент през следващите месеци

10:30 | 27.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фед: Лихвите в САЩ не са „прекалено ниски“

Отслабващият пазар на жилища и растящата безработица стоят зад решението да се запазят лихвените проценти в САЩ без промяна, става ясно от доклада на Федералния резерв, съобщават от BBC.

Запазването на лихвите на нивото от 2 на сто за второ поредно заседание е правилното решение въпреки растящата инфлация, се казва в доклада от срещата на ръководителите на Фед. Въпреки това се очаква следващият ход да е в посока повишаване на лихвите, се разбира от документа. В него обаче не се казва точно кога това ще се случи, въпреки че повечето анализатори не очакват да е преди 2009 г.

Някои икономисти смятат, че оставянето на лихвите на нивото от 2 на сто може да направи проблема с инфлацията по-тежък в дългосрочен план.

Коментарите, че управителите на Федералния резерв са загрижени за по-слабото потребление от страна на потребителите и бизнеса, изпратиха на отрицателна територия акциите на Wall Street във вторник.

Решението за оставянето на лихвите непроменени се дължи на факта, че „много домакинства и компании са изправени пред повишени разходи по кредитите и ограничената им достъпност“ заради затрудненията на финансовия пазар и икономическите проблеми, казват от Фед.

Един от членовете на Федералния резерв – Далас, Ричард Фишър, е призовал за повишение на лихвите „за да се удържи инфлацията и инфлационните очаквания, които има опасност да се повишат“. Според Фишър инфлацията представлява по-голяма опасност за икономиката от проблемите на пазарите и забавящия се икономически растеж.

Днес доларът успява да напредне срещу еврото, след като вчера отстъпи от рекордните си за последните шест месеца позиции. Тази сутрин единната валута поскъпна до 1,4742 EUR/USD, но в 10:20 поевтинява до 1,4692 долара за евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 27.08.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още