IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растежът в еврозоната показва слаб сигнал за стабилизация

Съвкупният индекс PMI за еврозоната се подобрява леко, но отново остава под 50 пункта

14:48 | 21.08.08 г.
Автор - снимка
Създател
Растежът в еврозоната показва слаб сигнал за стабилизация

Икономическият ръст в еврозоната дава плахи признаци за възстановяване през август, след като производството в частния сектор намалява за трети пореден месец, а ситуацията във Франция и Германия продължава да се влошава, показват предварителните данни за индекса PMI, които бяха публикувани днес. Въпреки това обаче стойността на показателя за бизнес активността като цяло бележи минимален ръст спрямо юли.

PMI индексът за производствения сектор, който се изготвя на база анкетиране на мениджъри на водещите компании, показва, че икономиката на петнадесетте държави продължава да е в застой, като перспективите са се подобрили незначително в сравнение с мрачния доклад за юли. Технически това означава, че рецесията е напълно възможна след две поредни тримесечия с негативен растеж.

Мрачните перспективи пред eврозоната се задълбочиха чувствително през последните месеци, след като миналата седмица данните за растежа през второто тримесечие показаха първото намаление на бизнес aктивността от въвеждането на еврото през 1999 г. насам. Последните данни за спад на цените на петрола и курса на еврото, които трябва да подкрепят растежа, засега не носят чувствително облекчение.

Съвкупният индекс PMI за еврозоната като цяло, който покрива производството и услугите, се е повишил слабо през юли от 47,8 на 48,0 и дава сигнал за нови притеснения, тъй като нивата под 50 показват свиване в активността.

PMI индексът за сектора на производството в Германия спадна до 49,9, което е най-ниската стойност от три години, въпреки че общият индекс за най-голямата икономика в еврозоната остана над 50. Съвкупният индекс на Франция спадна до 47,0, най-ниското ниво от почти седем години.

Днес еврото успя да напредне до 1,4827 EUR/USD в 9:45 часа, но след слабите данни отново тръгна надолу и в 13:15 достигна до 1,4752 EUR/USD. В 14:45 едно евро струва 1,4806 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още